Vil du selv lakere dit køkken?

Trænger dit køkken til at blive lakeret? Et gammelt og nedslidt køkken kan fremstå næsten nyt, ved bare at lakere lågerne og skufferne. Lakering giver et utrolig smukt resultat og nogle super flotte overflader, hvis man ved, hvad man laver. Det er jo også rare at tilberede mad i et smukt, nyt køkken end et gammelt og nedslidt køkken. 

Hvis køkkenet skal lakeres, så er det enten dig selv eller professionelle, der skal gøre det. Her er nogle ting, som du bør tænke over, inden at du vælger selv at gøre det. 

Lakering af en kompliceret opgave

Uanset hvilke møbler, der skal lakeres, så er lakering en kompliceret opgave. Hvis det gøres rigtigt, vil træet stråle med en flot og blank overflade. Hvis det derimod gøres forkert, vil du stå med træ, der skaller af og løfter sig eller træ, der bliver afbleget eller mat. 

For at undgå uheldig afblegning og lignende, bør du forstå lakeringsprocessen. Inden lakken påføres slibes træoverfladen. Slibningen er faktisk afgørende for at lakken påføres rigtig efterfølgende. Sandpapir er altså din bedste ven, når du skal lakere en træoverflade. Når du sliber træet, åbner træets åre, hvilket gør det muligt for lakken at synke ned i træet. Alt for fint sandpapir kan dog lukke årene, frem for at åbne dem. 

Rensning er også et vigtigt element af lakering. Lak kan nemlig ikke binde sig til træets åre, hvis træet er beskidt. Nogle trætyper, herunder teaktræ, indeholder desuden også olier, der kan gøre det svært at lakere træet. Det er derfor vigtigt at slibe træet grundigt med groft sandpapir, tøre det med en ren klud og derefter tørre det igen med opløsningsmiddel, herunder acetone, og lignende produkter. 

Bliver det alt for kompliceret?

Hvis ovenstående lyder alt for kompliceret, og hvis du vil være helt sikker på, at du ikke ødelægger dit træ, så få professionelle til at udføre opgaven. Eksperterne har styr på alle de forskellige typer træ og alle processerne i lakeringsprocessen. De kan endda sprøjtelakere overfladerne, hvilket er hurtigere og giver en mere ensartet og flottere overflade. Du kan eksempelvis få udført sprøjtemaling og -lakering hos Dibbern Color Design.