Alt du skal vide om at have tandlægeskræk

Frygter du det årlige tjek hos tandlægen, og får du koldsved bare ved tanken? Så er du langt fra den eneste om at have det sådan. Faktisk har undersøgelser vist, at godt og vel halvdelen af den danske befolkning er bange eller nervøse, når de skal til tandlæge. Det er et problem, fordi det holder mange fra at tage til tandlægen.

Det skal du vide om tandlægeskræk

Der kan være mange grunde til, at du har fået tandlægeskræk. Det kan være, at du tidligere har haft ubehagelige eller dårlige oplevelser hos en tandlæge, og at det har plantet en følelse i dig om, at det er usikkert at tage til tandlægen. Det kan også være, at du synes tanken om hvad der sker inde i din mund, når du er til tandlæge, er ulækker eller uhyggelig.

I mange tilfælde resulterer tandlægeskræk desværre i, at man bliver væk derfra, og det kan have alvorlige konsekvenser for din sundhed. Hvis du ikke går til tandlægen, har du ikke mulighed for at få de nærmest uundgåelige sygdomme eller skader i tænderne og munden behandlet på en professionel måde.

Det er ikke sikkert, at det vil have konsekvenser for dig her og nu, men på et tidspunkt kan du ikke undgå, at du kommer til at lugte dårligt ud af munden, at dine tænder vil blive ødelagt, og at tændernes funktion nedsættes.

Behandling af tandlægeskræk

Der er mange måder, du kan få behandlet din tandlægeskræk på. Først og fremmest bør du fortælle tandplejeren, tandlægen eller klinikassistenten, at du er bange og nervøs. De fleste tandlæge Ringsted har prøvet at behandle mennesker med tandlægeskræk før, så det er ikke noget, du skal være flov over.

Du vil også opleve, at mange tandlæger vil sætte ekstra tid af, så behandlingen kan foregå med pauser og i det tempo, du føler er passende. Når du fortæller personalet om din tandlægeskræk, kan de måske hjælpe dig med at komme af med den ved at fortælle hvad de gør undervejs, give dig smertedæmpende eller lignende.